Het zal je maar gebeuren, je vader is stervende, gaat naar een hospice en er ontstaat onenigheid met familieleden of je als kind afscheid mag nemen van je vader.
Over deze zaak besliste de rechtbank Midden – Nederland onlangs. Een vader was ongeneselijk ziek en overgebracht naar een hospice. De verwachting was dat hij spoedig zou komen te overlijden. De dochter wilde graag bij leven afscheid nemen van haar vader, zonder aanwezigheid van haar stiefmoeder of derden.
Aangezien dit in overleg niet kon worden geregeld heeft de dochter een kort geding (spoedprocedure) aangespannen.
Belang op afscheid bij leven is evident
De rechter gaf meteen een mondeling vonnis, waarbij hij overwoog:
Het belang van de dochter om zonder de aanwezigheid van anderen afscheid te nemen van haar vader nu hij nog leeft is evident. De voorzieningenrechter heeft tijdens de zitting gebeld met de vader en bemerkte bij vader geen principiële bezwaren tegen afscheid nemen van zijn dochter. Het belang van dochter op het recht om afscheid te nemen is groter dan het belang van de vader (hij wil geen ruzie met zijn partner) en de stiefmoeder.
Recht op informatie over overlijden en bijwonen uitvaart
De stiefmoeder moet de dochter ook informeren over de gezondheid van vader en over het moment van zijn overlijden. Ook na overlijden mag de dochter afscheid nemen van haar vader. Houdt de stiefmoeder zich hier niet aan dan moet ze een dwangsom betalen.
Lees de uitspraak hier: ECLI:NL:RBMNE:2025:52, Rechtbank Midden-Nederland, C/16/586842 / KL ZA 25-6
Mediation
Voorkomen is beter dan genezen: mediation bij leven kan veel problemen oplossen. zowel bij leven van erflater, als na zijn overlijden!
Meer informatie over recht op afscheid
Voor meer informatie over nalatenschapsmediation of het recht op het nemen van afscheid, neem contact op met Linda Bosch op info@mrbosch.nl of bel 085-5055095.