Het afwikkelen van een erfenis is vaak een emotionele én juridische uitdaging. Of je nu erfgenaam bent of benoemd bent als executeur, het is belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen om alles goed te regelen. In dit blog neem ik je stap voor stap mee.. Voorkom stress bij de afwikkeling van een erfenis en volg het stappenplan.
Stap 1: Verkrijg de akte van overlijden
Dit is het officiële document waarmee je zaken kunt regelen bij banken, instanties en de notaris. Vraag deze aan bij de gemeente waar de overledene is overleden.
Stap 2: Controleer het testament
Ga na of er een testament is via het Centraal Testamentenregister (CTR). Een notaris kan dit voor je opvragen. In het testament staat wie wat krijgt en wie eventueel is aangewezen als executeur.
Vergeet niet een verklaring van erfrecht op te laten stellen door de notaris.
Stap 3: Aanvaarden of verwerpen van de erfenis
Als erfgenaam heb je drie keuzes:
- Zuiver aanvaarden (je erft alles, dus alle bezittingen, maar ook eventuele schulden)
- Beneficiair aanvaarden (onder voorbehoud van schulden. Je bent dan niet aansprakelijk voor schulden van de nalatenschap)
- Verwerpen (je ontvangt niets, maar bent ook nergens verantwoordelijk voor)
Let op: zodra je bijvoorbeeld spullen meeneemt uit het huis van de overledene, kan dit leiden tot het automatisch zuiver aanvaarden. Eenmaal zuiver aanvaard, is zuiver aanvaard. Pas dus goed op!
Meer informatie over aanvaarden: Erfenis aanvaarden of verwerpen | Wij helpen u graag verder
Stap 4: Overzicht maken van de nalatenschap (boedelbeschrijving)
Stel een overzicht op van alle bezittingen en schulden. Denk aan:
- Bankrekeningen
- Hypotheken
- Belastingschulden
- Onroerend goed
- Inboedel
- leningen/vorderingen
Een voorbeeld boedelbeschrijving vind je hier: boedelbeschrijving erfrecht
Stap 5: Schulden en kosten betalen
Voordat de erfenis verdeeld kan worden, moeten alle openstaande schulden worden voldaan, inclusief de uitvaartkosten. Dit gebeurt meestal uit de nalatenschap zelf.
Stap 6: Erfbelasting regelen
Afhankelijk van je relatie tot de overledene en de hoogte van je erfdeel moet je mogelijk erfbelasting betalen. De Belastingdienst stuurt hierover meestal binnen enkele maanden een aangifteformulier.
Stap 7: Verdeling van de erfenis
Als alles is afgewikkeld, wordt de nalatenschap verdeeld zoals in het testament staat, of — als er geen testament is — volgens het wettelijke erfrecht.
Tot slot: schakel hulp in indien nodig
Erfenissen kunnen ingewikkeld zijn. Als er ruzie dreigt of als je twijfelt over je rechten en plichten, schakel dan een erfrechtadvocaat of gespecialiseerde notaris in.
Heb je vragen over de afwikkeling van een erfenis? Laat een reactie achter of neem vrijblijvend contact op: info@mrbosch.nl of bel 085-5055095