Wanneer een dierbare overlijdt, komt er veel kijken bij de afhandeling van de erfenis. Een belangrijk aspect hiervan is het erfdeel, oftewel het gedeelte van de nalatenschap waar erfgenamen recht op hebben. In het bijzonder is het wettelijk erfdeel van een kind van belang, evenals wat er gebeurt met het erfenis gedeelte van een overleden kind. Hier leest u hoe de verdeling van de nalatenschap werkt en welke wettelijke bepalingen hierbij van toepassing zijn.
Wat is een erfenis?
Een erfenis omvat alle bezittingen en schulden die een overledene achterlaat. Dit wordt verdeeld onder de erfgenamen volgens een testament of de wettelijke regels. In Nederland geldt het versterferfrecht, wat betekent dat naaste familieleden, zoals kinderen en de echtgenoot, als eerste aanspraak maken op de erfenis. Als zij er niet meer zijn, dan wordt er gekeken in de andere familiaire lijn of er erfgenamen zijn die erven.
Hoe werkt de verdeling van erfenis?
Er wordt eerst gekeken of er een testament is. Als er een testament is, dan wordt er overeenkomstig deze wil van de erflater verdeeld.
Is er geen testament, dan speelt bij de verdeling van een erfenis het wettelijke erfdeel een belangrijke rol. Dit is het deel van de nalatenschap waar erfgenamen volgens de wet recht op hebben.
In de meeste gevallen wordt de erfenis verdeeld volgens de ‘wettelijke verdeling’:
- De echtgenoot of geregistreerd partner van de overledene krijgt de gehele nalatenschap.
- Kinderen hebben recht op hun erfdeel in geld, maar krijgen dit pas uitbetaald als de langstlevende ouder overlijdt.
Dit zorgt ervoor dat erfgenamen op een eerlijke manier hun aandeel in de erfenis ontvangen en voorkomt onnodige conflicten. Het erfdeel is in de wet vastgelegd en kan niet zomaar worden ontnomen, tenzij er een testament is dat een andere verdeling bepaalt.
Wat gebeurt er met het kindsdeel in een erfenis?
Het kindsdeel verwijst naar het erfenisdeel waar een kind recht op heeft. In Nederland hebben kinderen altijd recht op een minimaal deel van de erfenis van hun ouders, ook als er een testament is opgesteld waarin ze worden onterfd. Dit wordt de legitieme portie genoemd, die de helft van het normale erfenisdeel bedraagt.
Erfenis kindsdeel overleden kind
Een veelgestelde vraag is wat er gebeurt met het kindsdeel als een kind al overleden is voordat de nalatenschap wordt verdeeld. Volgens de wet geldt de plaatsvervulling regel: de afstammelingen (bijvoorbeeld de kinderen van het overleden kind) nemen de plek in van de oorspronkelijke erfgenaam. Dit betekent dat kleinkinderen het erfdeel van hun overleden ouder erven.
Als het overleden kind geen afstammelingen heeft, wordt de erfenis verdeeld over de andere erfgenamen, zoals broers en zussen. In sommige gevallen kan het testament anders bepalen, dus het is altijd verstandig om dit juridisch na te kijken.
Wat als er conflicten ontstaan?
Erfenissen kunnen soms leiden tot familieconflicten, vooral wanneer het gaat om het wettelijk erfdeel of het kindsdeel van een overleden kind. Erfgenamen kunnen het oneens zijn over de verdeling, het beheer van de nalatenschap of de rechten van bepaalde familieleden. In dat geval kan een erfrechtadvocaat helpen bij het oplossen van juridische geschillen en het verduidelijken van de wettelijke bepalingen.
Hulp nodig? Linda Bosch staat voor u klaar
De wet regelt hoe de nalatenschap wordt verdeeld en welke rechten erfgenamen hebben. Door goed op de hoogte te zijn van de wettelijke regels en indien nodig juridisch advies in te winnen, kunnen erfgenamen de erfenis op een eerlijke en correcte manier afhandelen.
Bij de verdeling van een erfenis kunnen juridische vragen en uitdagingen ontstaan. Linda Bosch is gespecialiseerd in erfrecht en helpt u graag bij het verkrijgen van duidelijkheid. Neem contact op voor deskundig advies en professionele begeleiding.